VEM ÄR ANNA ARVIDSDOTTER?

Anna Arvidsdotter är poet och författare, även verksam som redaktör och skrivpedagog. Hon är uppvuxen i den lilla byn Brönnestad, Hässleholms kommun, men sedan 2015 baserad i Malmö. Skrivandet cirkulerar kring klasstillhörighet, arbete och relationer, vilket resulterar i hudnära samhällsskildringar. 2022 är hon dubbelt aktuell – med sin poesidebut Händer att hålla i, utgiven på Lil'lit förlag, samt som redaktör för amma arbete arv, Föreningen Arbetarskrivares trettonde antologi. Hon är en av eldsjälarna bakom Ord på scen och Malmös spoken word-scen.

KALENDER

Februari

15/2 Spoken word, Folkteatern Göteborg


Mars

1/3 Ord på lilla, Borås stadsteater

18/3 Fauna, Magasin Norsesund

25/3 Sandviken poesifest, Kulturcentrum Sandviken

Maj

6/5 Spårade läsningar, Treans spårvagn Göteborg

Har du en scen jag borde stå på? Mejla anna[at]arvidsdotter.se

AIRY LITTERATUR VÄSTERNORRLAND

2022 mottog Anna Arvidsdotter AIRY Litteratur Västernorrlands stipendium och residens för arbetarlitteratur, med motiveringen "Med lyrisk lekfullhet, rytm- och stilsäkerhet sticker Anna Arvidsdotter hål på fenomen och floskler på en samtidskapitalistisk arbetsmarknad. Hennes klassmedvetna poesi pekar på absurditeter i arbetarens roll, vare sig det handlar om att så effektivt som möjligt sälja sig själv som en vara under en arbetsintervju eller en heroinpundares ödmjukhet inför en brevbärare i trappuppgången. Arvidsdotters poesi ger glimtar av hur man med humor uthärdar den arbetsmiljö man måste stå ut med i välfärdsmaskineriets undre skikt."

Bibliografi

Händer att hålla i (dikter, 2022)
amma arbete arv (redaktör, 2022)
Världen vi lämnar (antologi, 2020)
Jag har tänkt mycket på oss och våra utmattade kroppar (antologi, 2018)
Podpoesi debut (EP, 2016)

Priser och utmärkelser

Hässleholms kulturstipendium 2022
AIRY Litteratur Västernorrland 2022
Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö 2020
Skådebanans novellpris 2009

Publiceringar och beställare

I urval: Svenska FN, Arbetarrörelsens arkiv, Arbetet, Tidskriften Clarté, Poetpodden, Föreningen Arbetarskrivare, Ordkanon, Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft, SEKO, Kvinnojouren i Lund, Tidskriften KLASS

ARBETARRÖRELSENS KULTURPRIS I MALMÖ

Den första maj 2020 tilldelades Anna Arvidsdotter Arbetarrörelsens kulturpris i Malmö, med motiveringen "I sina egna texter belyser Anna, med träffsäker poesi och prosa, vardagen för unga arbetare i en postmodern kapitalism. Texterna om dagens arbetsliv för många, med osäkra anställningar, där det är svårt att bli anställningsbar och där tiden aldrig räcker till, berör starkt och gör att många LO-medlemmar känner igen sig."